Wild nectar
Ideální pro Hoop, Pulsar, V60, batch brew, Aeropress a jiné způsoby přípravy filtrované kávy. Vhodná taky na SOUP, Turboshot a blooming espresso.
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| Položka byla vyprodána… | |
| Chuťový profil | Raffaello, kokos a tropické ovoce |
| Země původu | Kolumbie |
| Zpracování | Enzymatická kofermentace |
| Odrůda | Caturra |
| Senzorická charakteristika | Šťavnatá káva |
| Metody přípravy | Espresso a filtr |
| Nadmořská výška | 1800 m |
| Farmář | Edison Argote |
| Farma | Quebraditas |
Co je tohle kafe zač?
Roman Nejedlý (pražič)
" Kafíčka od Oscara Hernandéze z jeho farmy Los Nogales najdete v naší nabídce pravidelně. A z letošní sklizně vám přinášíme tento parádní blend.
Jedná se o směs dvou odrůd - Bourbon Ají a Colombia.
Prvním krokem zpracování u obou odrůd byl tzv. float. Kávové třešně se vloží do vodní nádrže, kdy tímto dojde k umytí kávových třešní, ale také k vytřídění pouze těch ideálně zralých. Následně se kávové třešně promyjí čistou vodou. Další krok zpracování těchto kafíček se dá přirovnat k pasterizaci. Přibližně na 30 až 60 sekund se kávové třešně ponoří do vody o teplotě 90 °C a hned poté jsou šokově ochlazena. Tento krok pomáhá uvolnit cukry v kávových třešních, které jsou následně využity při fermentaci kafíček. Odrůda Colombia byla následně oloupána, kdy slupky z tohoto kafíčka byly využity k výrobě mosta (přirozeně uvolněná kapalina z kávových třešní), ve které byly kafíčka fermentována, a to přibližně 7 dní. Odrůda Bourbon Ají byla taktéž fermentována v mostu (vyrobeném z třešní této odrůdy), ale pouze po dobu 120 hodin. V rámci fermentace byly použity také kvasinky získané z předchozích fermentací, kdy tyto pomáhají kontrolovat danou fermentaci. Po ukončení fermentace byla kafíčka promyta vodou, aby se fermentace zastavila. Posledním krokem pak bylo sušení kafíček, které trvalo přibližně 14 dní. V průběhu tohoto času byla kafíčka pravidelně otáčena a kontrolována.
Říkáte si, proč jsme se rozhodli z těchto kafíček vytvořit směs? Důvod je prostý. Na odrůdě Colombia nás strašně bavila její sladkost, na odrůdě Bourbon Ají zase to, jak krásně je ovocná. No a když tyto dvě odrůdy smícháte, vznikne z toho ferfektně komplexní a vyvážené kafíčko. A přesně takové máme nejradši! "
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
